Tonga, o ţară insulară din Oceanul Pacific, a suferit daune imense la sfârşitul săptămânii trecute după erupţia unui vulcan subacvatic urmată de un tsunami.

GALERIE FOTO

Acest dezastru a izolat ţara de restul lumii, fără conexiuni telefonice şi fără internet, în timp ce numeroase familii caută cu disperare veşti despre cei dragi lor.

Un arhilegag îndepărtat

Tonga este alcătuită din 169 de insule şi se întinde pe o distanţă de 800 de kilometri pe o linie nord-sud în sudul Oceanului Pacific. Doar 36 dintre insulele Tongăi sunt locuite.

Populaţia ţării este de aproximativ 105.000 de locuitori. Un număr similar trăieşte în străinătate, în principal în Noua Zeelandă, Australia şi Statele Unite, iar remitenţele lor susţin economia.

Capitala Nuku’alofa se afla la mai puţin de 70 de kilometri distanţă de erupţia vulcanică produsă sâmbătă. Oraşul a fost acoperit cu un strat de doi centimetri de cenuşă vulcanică şi praf.

Un cablu submarin conectează Tonga la internet prin Fiji. Cea mai recentă erupţie a întrerupt această conexiune şi a izolat ţara de restul lumii.

În 2019, Tonga nu a avut internet timp de două săptămâni după ce cablul a fost tăiat de ancora unei nave.

Un mic serviciu prin satelit, operat la nivel local, a fost creat pentru a permite un contact minim cu lumea exterioară.

O monarhie antică

Tonga este locuită din jurul anului 1.500 î.Hr. şi pretinde că este singura monarhie indigenă rămasă în Pacific.

Monarhia sa are o istorie de 1.000 de ani. Până în secolul al XIII-lea, Tonga deţinea putere şi influenţă asupra insulelor din jur, inclusiv asupra Samoa, aflată la aproape 900 de kilometri est.

Diverse insule au avut regi proprii până în 1845, când au fost unite sub regele George Tupou I, care a devenit cunoscut drept părintele Tongăi moderne.

Este singura ţară insulară din Oceanul Pacific care nu a fost niciodată colonizată în mod oficial. În schimb, a negociat obţinerea unui statut de protecţie prin Tratatul de Prietenie cu Marea Britanie din 1900, menţinându-şi în acelaşi timp suveranitatea.

Tonga a devenit independentă în 1970.

Schimbări politice

Tonga a fost sub stăpânire feudală până în 2010, după ce monarhia a impulsionat reprezentarea democratică în urma revoltelor produse cu patru ani mai devreme şi soldate cu distrugerea centrului capitalei.

Dar un lanţ de scandaluri politice şi percepţiile despre incompetenţa guvernului au erodat încrederea în instituţiile democratice în curs de dezvoltare.

Siaosi Sovaleni a fost numit premier după alegerile din noiembrie anul trecut, marcate de tema corupţiei şi pandemia de COVID-19.

Fără afaceri, fără sport şi fără treburi casnice duminica

Regele Tupou I s-a convertit la creştinism după ce a intrat sub influenţa misionarilor.

Creştinismul este o parte vitală a vieţii din Tonga, iar zilele de duminică sunt dedicate bisericii, familiei, sărbătorii şi odihnei.

În acestă zi de sărbătoare, activităţile de afaceri sunt interzise, iar magazinele sunt închise prin lege. În plus, oamenii trebuie să se îmbrace modest şi să nu facă sport, chiar şi pe insulele ai căror locuitori sunt mari fani ai rugby-ului, relatează France 24.

mai mult la adevarul.ro

Lasă un răspuns